45. shakkiolympialaiset alkavat Budapestissa ti 10.9. (varsinaiset pelit pääsevät käyntiin ke 11.9.) ja Suomen joukkueet ovat valmiina kisaan.
Tässä joukkueiden pelaajat esittelyssä:
Naisten joukkue
NKvM Anastasia Keinänen
Syntymävuosi: 2001
Selo: 2209
Elo: 2212
Aiemmat olympiaedustukset: 5
”Aika kuluu nopeasti” on usein lähes puhki kulutettu klisee, mutta Anastasian kohdalla näin voinee kuitenkin hyvällä omatunnolla todeta, sillä nuoresta iästä huolimatta edessä ovat Suomen naisten ykköspelaajalle jo kuudennet shakkiolympialaiset.
Edelliset, Intian Chennaissa järjestetyt olympialaiset jäivät mieleen, mutta eivät ilmeisesti pelkästään positiivisessa valossa.
”Sinne oli vaikeaa matkustaa ja siellä sattui ja tapahtui koko ajan jotain. Näistä kisoista odotan enemmän rauhallisuutta, koska olympialaiset ovat Euroopassa ja ei tarvitse tottua tuliseen ruokaan ja päälle 45 asteen lämpötilaan”, Anastasia toteaa.
Tavoitteena on pelata hyvin ja olla samalla myös hyvä joukkuepelaaja. Tänä vuonna naisten kansainvälisen mestarin arvon saaneella Anastasialla siintää kiikarissa myös mahdollisuuden tullen naisten suurmestarin tavoitetulos.
Kisan aikana apua on rutiineista.
”En ole hirveästi valmistautunut turnaukseen, mutta aion paikan päällä pitää tietynlaista rytmiä, koska tällaisissa kisoissa minut pelastaa rutiini. Kun tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi, niin valmistautuminen ja pelaaminen sujuu paremmin”, naisten joukkueen ykköspelaaja kertoo.
NKvM, FM Johanna Paasikangas
Syntymävuosi: 1974
Selo: 2063
Elo: 2058
Aiemmat olympiaedustukset: 9
Johanna pelasi ensimmäiset shakkiolympialaisensa jo 1986, joten perspektiiviä tähän tapahtumaan totisesti on.
Nyt edessä ovat kymmenennet olympialaiset ja sarja on ollut poikkeuksellinen: Johanna pelasi aikoinaan kahdeksat kilpailut peräkkäin ja sen jälkeen maajoukkue sai jäädä peräti 22 vuodeksi ennen parin vuoden takaisia Intian Chennaissa pidettyjä shakkiolympialaisia.
”Hienoja muistoja on kertynyt paljon. Esim. Dubain kisat 1986 olivat upeasti järjestetyt. Maajoukkuetehtävissä olen myös monesti onnistunut hyvin peleissä. Esimerkiksi Moskovan olympialaisissa 1994 tulokseni naisten joukkueen ykköspöydällä oli 10/13”, Johanna toteaa omasta olympiahistoriastaan.
Johanna odottaa elämyksellistä turnausmatkaa ja monien vanhojen shakkiystävien tapaamista. Luonnollisesti tähtäimessä on myös pelata tasokkaita ja jännittäviä pelejä ja hän kertoo olevansa selvästi paremmassa pelivireessä kuin Chennaissa kaksi vuotta sitten.
”Olen pelannut tänä vuonna aktiivisesti, päivittänyt jonkin verran avauksiani ja kaiken kaikkiaan käyttänyt paljon aikaa shakin parissa. Lisäksi olen keventänyt kalenteristani työkuormaa jo kisoja edeltävältä ajalta. Ja liikuntaakin on tullut säännöllisesti harrastettua. Eli lähtökohdat kisoihin ovat kohtuullisen hyvin mallillaan”, Johanna päättää.
Lilja Bederdin
Syntymävuosi: 2001
Selo: 2071
Elo: 2065
Aiemmat olympiaedustukset: –
Shakkiolympialaisten ensikertalainen Lilja kertoo lähtevänsä mielellään edustamaan Suomea. Haasteitakin matkan varrella ennen joukkueeseen valintaa on ollut.
”Alkuvuodesta näytti vielä epävarmalta, saisinko pelimääräkriteerin täyteen. Onneksi sain kuitenkin kannustusta, joka antoi riittävästi motivaatiota”, Lilja kertoo.
Ensikertalaiselle ei ole täysin selvää mitä odottaa, mutta Lilja toivoo kuitenkin kilpailun sujuvan hyvin niin häneltä itseltään kuin muidenkin osalta.
NFM Heini Puuska
Syntymävuosi: 1973
Selo: 1921
Elo: 1930
Aiemmat olympiaedustukset: 12
Heini on olympiaedustusten määrässä mitaten koko Suomen Budapestiin lähtevien joukkueiden kokenein pelaaja ja edessä ovat jo 13.shakkiolympialaiset.
Heini kertoo pitävänsä kovasti näistä kisoista, ja niiden myötä hän on saanut mahdollisuuden tutustua paikkoihin, joihin ei muuten välttämättä olisi matkustanut.
”Minusta on hienoa tutustua erilaisiin kulttuureihin. Ja kisat itsessään ovat jo ikkuna koko maailmaan ja ihmisiin. Tuoreimmista kisoista Chennai oli hieno ja vanhemmista on jäänyt hyvin mieleen mm. Armenia”, Heini kertoo.
Tulevien kisojen peleissä hän toivoo onnistumisia avauksissa erityisesti mustilla nappuloilla, sekä kestävyyttä pitää pelitaso yllä pitkissä peleissä.
Sara-Olivia Sippola
Syntymävuosi: 2007
Selo: 1880
Elo: 1861
Aiemmat olympiaedustukset: –
Naisten Suomen mestari vuosimallia 2023 pääsee nyt debytoimaan myös aikuisten maajoukkueessa ja on varteenotettava pelaaja seurattavaksi ”kotikatsomoissa”, sillä nykyiset selo- ja eloluvut eivät varmastikaan kerro ihan koko kuvaa osaamisesta.
”Tunnelmani on hyvä, tuntuu hienolta olla mukana maajoukkueessa ja päästä kokemaan shakkiolympialaiset”, Sara-Olivia toteaa ja jatkaa:
”Kyseessä ovat ensimmäiset olympialaiseni, joten en täysin tiedä mitä kaikkea on luvassa. Odotan mielenkiinnolla mitä kisa tuo tullessaan.”
Avoin joukkue
KvM Toivo Keinänen
Syntymävuosi: 2002
Selo: 2609
Elo: 2554
Olympiaedustukset: 2
Suomen joukkueen ”ankkuri” Toivo lähtee kolmansiin shakkiolympialaisiinsa hyvillä mielin. Keväällä neljännen avoimen sarjan Suomen mestaruutensa voittanut kansainvälinen mestari kertoo olevan mukavaa kun kisat ovat tällä kertaa Euroopassa.
Sapluuna on tuttu.
”Minulla on aina kisoissa tavoitteena pelata mahdollisimman hyvin. Yritän tietenkin hankkia GM-normia, jos se on mahdollista ja pelata paljon pelejä auttaakseen joukkuetta”, Toivo toteaa.
Hän kertoo, ettei ole hirveästi valmistautunut juuri tähän turnaukseen, mutta on pelannut kesällä paljon ja yrittänyt näin pitää yllä hyvää pelikuntoa.
KvM Vilka Sipilä
Syntymävuosi: 1987
Selo: 2528
Elo: 2462
Aiemmat olympiaedustukset: 6
Jo vuosia suomalaista shakkielämää ihastuttanut Vilka kuuluu olympiajoukkueen konkariosastoon. Viime vuosina todella aktiivisesti kilpaillut kansainvälinen mestari on löytänyt myös erinomaisen pelivireen ja eloluku on lähestynyt vuodelta 2013 olevaa ennätystä (2474). Noilta nurkilta ovat peräisin myös toistaiseksi taskusta löytyvät kaksi suurmestarikiinnitystä.
Tavoitteista ja tunnelmista kysyttäessä vastaukset ovat taattua Vilkaa:
”Kisa ku kisa. Odotan hyvää läskiruokaa ja suurmestariksi nousua ennen Toivoa, ku mitäs on niin hidas”, turkulainen veistelee.
KvM Mikael Agopov
Syntymävuosi: 1978
Selo: 2486
Elo: 2451
Aiemmat olympiaedustukset: 6
Ensimmäistä kertaa Suomea shakkiolympialaisissa jo 1998 edustanut Mikael on viime vuodet pelannut säästeliäästi, mutta yleensä laudan ääreen saapuessa jälki on ollut vakuuttavaa. Maajoukkueeseen paluu pienen tauon jälkeen maistuu:
”Kiva päästä taas tositoimiin – edellinen edustustehtäväni oli joukkue-EM vuonna 2021. Katsotaan, pystyykö vanhus vielä pitämään pintansa”, Mikael toteaa.
Hän kertoo tavoitteena olevan pelata hyvin eikä tehdä enää vanhoja virheitä uudelleen. Kisaan on myös kuulemma valmistauduttu, mutta millä metodeilla, niistä ei kokenut kettu hiisku.
FM Henri Lahdelma
Syntymävuosi: 2000
Selo: 2355
Elo: 2331
Aiemmat olympiaedustukset: –
Henri kuuluu shakkiolympialaisten ensikertalaisiin ja kertoo pyrkineensä olemaan ajattelematta liikaa tulevaa koitosta. Syy on selvä.
”Minulla on tapana stressata turnauksista, ja varsinkin nyt kun on hieman isomman luokan turnaus kyseessä, niin paineita saa kasattua yrittämättäkin”, Henri kertoo.
Hänen mukaansa joukkueeseen pääsy oli jo itsessään tarpeeksi stressaavaa.
”Vuodenvaihteessa näytti vielä aika hyvältä, että kova työni tultaisiin palkitsemaan. Olisin pääsemässä joukkueeseen, kunhan pelaisin vielä keväällä hyvin. Silti yllätin itseni siitä, miten hyvin osasin sabotoida mahdollisuuksiani päästä maajoukkueeseen vielä loppumetreillä. Kaikeksi onneksi onnistuin silti pelaamaan kriittiset pelit tarpeeksi hyvin, joten tässä sitä ollaan.”, Henri toteaa vuodestaan ennen olympiavalintoja.
Tulevassa kilpailussa pyrkimyksenä on kuulemma lähinnä olla olematta haitallinen joukkueelle, välttää idioottimaisia häviöitä ja voittaa, kun siihen tarjotaan tilaisuus.
Henri kertoo ensimmäisen aikuisten maajoukkue-edustuksen osuvan todella kiireiseen elämänvaiheeseen. Kesä on sujunut diplomityötä tehdessä ja valmistuminen olisi näillä näkymin edessä vuodenvaihteessa.
”Kuitenkin pelivire on pysynyt kesän aikana ja hyvillä mielin odotan kilpailuja”, hän päättää.
FM Oliver Wartiovaara
Syntymävuosi: 2004
Selo: 2323
Elo: 2300
Aiemmat olympiaedustukset: –
Avoimen joukkueen kuopus Oliver on noussut viime vuosina ryminällä Suomen kärkipelaajien joukkoon. Tulevaa tapahtumaa on odotettu.
”Shakkiolympialaisissa pelaaminen on ollut pitkään yksi suurimmista tavoitteistani, ja olen haaveillut siitä vuosia”, hän toteaa.
Oliver debytoi aikuisten maajoukkueessa viime vuonna Budvan joukkue-EM-kisassa.
”Viime vuoden joukkue-EM kisat olivat hauskimmat kisat minulle ikinä, sillä Suomen joukkueessa oli niin hyvä joukkuehenki. Toivottavasti shakkiolympialaisista tulisi vielä hauskempi kokemus”, Oliver maalailee.
Aktiivisesti tänä vuonna pelannut Oliver haluaa nauttia kilpailusta täysillä, todeten kyseessä olevan ainutlaatuinen tilaisuus päästä pelaamaan korkealla tasolla. Jokaisessa pelissä on luonnollisesti tarkoitus laittaa parasta pöytään.
Kannattaa ottaa myös Oliverin uusi Twitch-kanava haltuun, sillä Oliverin ollessa lepovuorossa luvassa on lähetyksiä ainakin Suomen peleistä. Oliverin ollessa tositoimissa puikoissa on hänen virolainen ystävänsä Markus Hansson, joka striimaa mm. Suomen ja Viron otteluita.
45. shakkiolympialaiset käynnistyvät tositoimien osalta siis keskiviikkona 11.9. ja virallinen kisasivu löytyy täältä.
Kuvat: Pekka Kaatiala