TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)
Avoimessa ryhmässä saimme 1½ pistettä, joten vaikka ensimmäisen kierroksen ihme ei toistunut, ei tuloksesta voi moitteitakaan antaa. Sen verran vahva shakkimaa Turkki on.
Tomi puri terävästi, kun Solak aliarvioi tummien ruutujen heikkouksiaan.
Toivo puolusti jälleen ammattimaisen tarkasti 2595-lukuista vastustajaa vastaan. Toivon kuningatargambiitti on täyttä graniittia!
Vilka… ensimmäisen kierroksen sankarimme kohtasi Canin ranskalaisen. Peli eteni tasaisesti ja ehkä hieman valkealle miellyttävämmissä merkeissä (sulkekaa jo se moottori) 22 siirron ajan, minkä jälkeen Vilkan 23.g5? jäykisti hänen sotilasasemansa kuningassivustalla ja antoi mustalle vapaat kädet toisella puolella lautaa. Jos en Tomin pelissä kaikkea ymmärtänyt, niin en kyllä tätäkään; valkea kun yleensä haluaa pelata f5 ennemmin tai myöhemmin. Musta pääsi niskan päälle ja vaikkei kone paljon mustaa eduta, oli minun silmääni valkean asema tuskallinen pelattava.
Nelospöydällä Sampsa hyppäsi odotetusti kelkkaan ja Pekka pääsi nuolemaan haavojaan. Sampsan vastustaja pelasi rauhaisaa espanjalaisen 6.Lxc6-muunnelmaa, eikä Sampsalla ollut tasoittamispulmia. 16. siirrossa kuitenkin hänen ratsunsa lähti omituisesti f4:ään, kun normaalisti se on tarkoitus istuttaa d4:ään …c5:n tukemana. Asema pysyi silti suunnilleen tasapainossa daamien vaihduttua, mutta sittemmin Sampsan ratsu muutti mielensä ja meni sittenkin d4:ään. Tämä kuitenkin oli asemallinen virhe, sillä valkean ratsu oli mustan lähettiä vahvempi. Sampsa luovutti lopulta hävityssä torniloppupelissä, vaikka materiaali oli vielä tasan.
Kolmannella kierroksella vastaan tulee suunnilleen tasavahva Montenegro – ja vastaantulijoina heitä tullaan kohtelemaankin!
Naiset
(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)
Naiset voittivat turnauksen tärkeimmän ottelun Ruotsia vastaan! Eikä edes mitään Svea-mamman pilipaliversiota, vaan suurmestari Pia Cramlingin johtaman vahvan edustusjoukkueen!
Anastasian tehtävä oli paperilla vaikein, kun hän joutui mustille juuri Piaa vastaan. Avauksessa linnoittauduttiin kuitenkin eri puolille, minkä arvelin suosivan Anastasiaa, Pia kun on hyvin rauhallinen luonne niin laudalla kuin sen ulkopuolellakin. Mustan asema olikin pitkään aivan hyvä. Sitten Anastasia innostui uhraamaan sotilaan 21…b3?!:lla (ja pian toisenkin), mikä ei ehkä ollut täysin onnistunut ratkaisu. Valkean nappuloille löytyi turvalliset vaaleat ruudut hänen saatua vaihdettua mustan vaalearuutuisen lähetin pois häiritsemästä. Silti peli ei ollut ohi, ja sotkuissa musta käväisi mahdollisesti jo paremmallakin puolella, kunnes aikapulassa asema lipsui lopullisesti valkean eduksi. Rähinä, joka päättyi vielä tällä kertaa entisen naisten maailmanlistan ykkösen eduksi.
Toisen pöydän pelissä Heini loihti valkeilla Ellinor Friskiä vastaan laudalle slaavilaisen Noteboom-muunnelmasta tutun sotilasaseman, mutta kääntövärein! Kuten noteboomissakin, niin myös tässä peli meni veitsenterälle, kun valkea sai rinnakkaiset a- ja b-vapaasotilaat ja musta vastaavan enemmistön keskustaan. Kamppailu eteni silti pitkään korrektin oloisesti ja Heinin 29.f4! loi vaikeita ongelmia vastustajansa ratkottavaksi. Tämä erehtyikin 32. siirrossa, minkä jälkeen Heini olisi voinut pian jo puskea b-sotilaansa läpi ja voittaa pelin pakottavasti. Oletan kellon painostuksen olleen syynä siinä, että hän kuitenkin päästi Friskin pelastumaan tasapeliin ikuisella shakilla. Tasapelikin oli vahvuuslukujen valossa aivan kelpo tulos, mutta voitto olisi ollut niin paljon parempi!
Kolmannella pöydällä Alialla oli mustat Pian ja SM Juan Bellónin tytärtä Anna Cramling Bellónia vastaan. Vahvuuslukueroa oli ruotsalaisen hyväksi yli 250 pistettä, mutta oppitunnin antoi Alia!
Neljännellä pöydällä Sarabella voitti sotilaan valkeilla vaihtoslaavissa jo 11. siirrossa (jo Borisovan 5…Lf5?! oli virhe). Pelin voikin sanoa ratkenneen jo siinä vaiheessa, sen verran vakuuttavaa Sarabellan realisointi oli! Itse peli ei enempiä kommentteja kaipaa, mutta jos joku muukin haluaa helppoja pisteitä slaavilaista vastaan, voin suositella kaksiosaista artikkelisarjaani ”Mitä slaavinpelaajat inhoavat?” Suomen Shakeissa 6/2011 ja 7/2011.
Kolmannella kierroksella naisemme pääsevät löylyttämään kovalukuisen Serbian