Huhtikuun alussa pelattiin shakin seurajoukkueiden SM-liigan päätöskierrokset. Vakuuttavasti kauden aikana esiintynyt HSC piti pintansa kärjessä ja voitti sarjan uudella piste-ennätyksellä. Muut mitalisijat veivät JyS ja VammSK.

10. kierros, 1.4.2023

EtVaS - HSC    2-6

Sepp Olav                     - Agopov Mikael                 ½-½
Rönkä Erik                    - Šulskis Šarūnas               0-1
Anttila Perttu                - Nyysti Sampsa                 0-1
Salo Heikki                   - Mansner Harry                 0-1
Kokkila Tero                  - Holmsten Aleksei              1-0
Alava Mikko                   - Verkasalo Tommi               ½-½
Räsänen Otto                  - Pääkkönen Timo                0-1
Hallenberg Sami               - Tuononen Janne                0-1

Vierasjoukkue tarvitsi ottelusta voiton varmistaakseen mestaruuden. He eivät olleet mukana kaikista parhaimmalla mahdollisella kokoonpanollaan, mutta viimeiselläkin pöydällä pelasi shakkimestari. Voitto oli vakuuttava, mutta kotijoukkue ei täysin vailla mahdollisuuksia ollut.

Kärkipöydällä kansainväliset mestarit pelasivat rauhallisen tasapelin. Minä sain selvästi edullisen aseman suurmestaria vastaan. En huomannut tuplata torneja c-linjalle, jonka jälkeen asema olisi ollut jo voittoa enteilevä. Etuni tippui pienemmäksi ja avustin vastustajalleni tarpeettoman helpon taktisen kuvion hävitäkseni pelin. Anttilalla oli paljon hyviä mahdollisuuksia, mutta hän teki liian monta asemallista virhettä, joiden myötä myös aseman pelattavuus hankaloitui. Mansner avasi Kuningasintialaisella puolustuksella eikä Salo osannut reagoida siihen sopivalla tavalla.

Paina mitä tahansa siirtoa!

Kansainvälinen mestari Holmsten pelasi passiivisesti, mutta hän onnistui pitämään aseman tasaisena. Hän epäonnisena syötti ratsun pitkän Kokkilan tekemän painostuksen jälkeen. Mikko Alava katkaisi yli viiden vuoden pelaamattomuutensa ja oli lähellä voittaa Verkasalon. Ratkaisevat siirrot jäivät tekemättä eikä laudalle jäänyt kuninkaiden lisäksi muita nappuloita. Pääkkönen pelasi aggressiivisesti. Räsäsellä oli pariin otteeseen mahdollisuus tehdä hyviä päätöksiä, joiden myötä pelistä olisi tullut hyvin erilainen. Huonojen ratkaisujen jälkeen hän joutui luovuttamaan jo ennen ajan tarkistusta. Alimmalla pöydällä Hallenberg pelasi villiä varianttia Caro-Kannin etenemismuunnelmassa. Hän ei kuitenkaan pystynyt suoriutumaan taktisesti terävässä muunnelmassa ja Tuononen korjasi pisteen.

Tero Kokkilan tulos oli loistava. 7,5/11.

Gambiitti - SalSK    1.5-6.5

Köykkä Pekka                  - Külaots Kaido                 0-1
Nouro Mikael                  - Kiik Kalle                    ½-½
Kiili Markus                  - Hartikainen Markku            0-1
Veteläinen Tomi               - Valkama Eero                  0-1
Elg Marko                     - Westerinen Heikki             ½-½
Peltola Leo                   - Rehn Ralf                     0-1
Ojala Hannu                   - Närhi Kimmo                   ½-½
Koskinen Erkki                - Riekkinen Keijo               0-1

Gambiitin ja Salon SK:n välisessä ottelussa pelit olivat tasaisia, mutta huonot vaihdot osoittautuivat ottelun ratkaisutekijäksi.

Kärkipöydällä kansainvälinen mestari Köykkä haastoi suurmestari Külaotsin. Köykällä oli selvä aloite, mutta noin kolmenkymmenen siirron paikkeilla hän hukkasi sen ja joutui suuriin vaikeuksiin. Seuraavalla pöydällä kansainväliset mestarit pelasivat mielenkiintoisen pelin, mutta tasapaino ei missään vaiheessa järkkynyt kumpaankaan suuntaan. Kiili aloitti pelin hyvin, mutta keskipelissä hän antoi Hartikaisen päästä eroon vaikeuksistaan. Loppupeli oli tasainen, mutta valkealla oli minimaalinen aloite, joka riitti voittoon asti. Veteläisellä oli mahdollisuus saada hyvä asema, mutta hän erehtyi vaihtamaan mustan huonosti sijainneen kuningattaren pois. Valkaman ongelmat oli sen jälkeen selätetty ja hänellä ollut aloite riitti loppupelissä voittoon asti. Suurmestari Westerinen ei onnistunut hyödyntämään avausetuaan ja peli päättyi nappuloiden vaihduttua nopeasti pisteen jakoon. Rehn käsitteli avausta kyseenalaisesti, mutta Veteläisen tavoin Peltola erehtyi vaihtamaan tekemään huonon kuningatarten vaihdon. Loppupeli oli liian hankala valkean kannalta. Närhi oli lähellä voittoa, mutta hän syötti sotilaan ja Ojala selvisi tasapeliin. Riekkinen tasoitti helposti ja hänellä oli aloitetta loppupelissä. Koskinen erehtyi vaihtamaan tornit, jonka jälkeen sotilasloppupeli oli mustan helppo voitto.

Eero Valkama sai puhtaat paperit. Pisteitä miehelle tuli kasaan 6,5/9.

RaahLi - TuTS    3.5-4.5

Sammalvuo Tapani              - Sipilä Vilka                  0-1
Wallin Aleksi                 - Järvenpää Jari                1-0
Pitkäaho Aki                  - Topi-Hulmi Teemu              0-1
Suomalainen Erkki             - Sorsa Nuutti                  0-1
Sandvik Thomas                - Linden Lari                   0-1
Mäkelä Lauri                  - Koskinen Antti                ½-½
Hart Alexander                - Morant Paul                   1-0
Nyström Jarno                 - w.o.                          1-0

Ottelu oli tasainen, mutta turkulaisten rutiini osoittautui piirun verran raahelaisia paremmaksi.

Kansainvälinen mestari Sipilä pelasi upean ja kypsän pelin. Hänen kollegansa Sammalvuo ei onnistunut saamaan selkeää tasoitusta, sillä valkealla oli koko ajan aloitetta. Etu kasvoi pelin edetessä. Tarkat ratkaisut loppupelissä toivat Sipilälle hienon voiton. Myös Wallin pelasi loogisen pelin. Järvenpään kuningas jäi avauksen jälkeen vaarallisesti keskustaan, ja sen takia hän ei saanut vastapeliään ajoissa käyntiin. Pitkäaho joutui rauhallisen avauksen jälkeen suuriin vaikeuksiin. Peli päättyi Topi-Hulmin murskavoittoon. Sorsalla oli keskipelissä aloitetta, mutta ennen ajantarkistusta peli meni kenties aikapulan vuoksi villiksi. Molemmilla pelaajilla oli monta taktista paikkaa saada etua, mutta ne jätettiin käyttämättä. Viimeinen siirto ennen ajantarkistusta oli niin huono, että se ratkaisi pelin välittömästi. Lindenin uskomaton kymmenen pelin putki mustilla nappuloilla päättyi. Tätä ennen hän oli kuluneella kaudella pelannut yhdeksän tasapeliä ja voittanut yhden pelin. Kuten arvata saattaa, niin valkeilla nappuloilla hän voitti vaivattomasti. Mäkelän ja Koskisen peli oli pitkään tasaista, mutta hiukan ennen ajantarkistusta Koskinen erehtyi pahasti. Mäkelällä oli loppupelissä sotilas enemmän, mutta hän ei onnistunut viemään värejään voittoon. Morant pelasi upeasti. Hän sai ratkaisevan hyökkäyksen upseerin uhrauksen johdosta, mutta valitettavasti peli päättyi kuningattaren syöttöön.

VammSK - MatSK    4.5-3.5

Neikšāns Arturs               - Lahdelma Henri                ½-½
Pohjala Henri                 - Nazarova Anastasia            ½-½
Heinola Vesa-Pekka            - Kivistö Mikko                 ½-½
Niemi Mikko                   - Aalto Patrik                  0-1
Kauko Jussi                   - Fraser Scott                  ½-½
Torkkola Henri                - Salimäki Janne                ½-½
Varpanen Jan                  - Lehtivaara Risto              1-0
Salonen Mikko                 - Tolonen Mikko                 1-0

Ottelu oli lopputuloksen valossa tasainen, mutta mielestäni kotijoukkueen voitto tuli varsin selkeästi.

Kärkipöydällä nähtiin mielenkiintoinen kamppailu, jossa molemmilla pelaajista oli hyviä mahdollisuuksia voittoon. Lopussa suurmestari pääsi painostamaan, mutta Lahdelma onnistui tekemään siirtojen toiston. Pohjala voitti avauksessa sotilaan ja hänellä oli hyvä asema, mutta hänen tekemät löysät ratkaisut antoivat Nazarovalle tilaisuuden tulla peliin mukaan. Kivistö ja Heinola pelasivat mielenkiintoisen pelin, mutta keskeneräisessä asemassa pelaajat sopivat tasapelistä. Niemellä oli keskipelissä lupaava asema, mutta muutama siirto ennen ajantarkistusta tilanne tasoittui. Niemi yritti liian suurella riskillä voittaa pelin. Fraser pelasi avauksen aggressiivisesti ja hän sai selvästi edullisen aseman. Hienon siirtosarjan jälkeen hän erehtyi syöttämään upseerin ja voitosta pelasikin Kauko. Mustalla oli pakottava voittojatko, mutta virheiden seurauksena valkea pääsi tekemään ikuisen shakin. Torkkola pelasi käytännöllisesti ja hän saavutti loppupelissä voittoaseman. Viimeinen siirto ennen ajantarkistusta oli huono, sillä Salimäki selvisi sen ansiosta tasapeliin. Lehtivaaralla oli hyvä asema, mutta hän ei saanut tehtyä ratkaisevia iskuja keskipelissä. Loppupeliin mentäessä hänellä oli jäänyt laudalle vain huonoja nappuloita. Salonen ryösti kvaliteetin pelin avausvaiheessa. Mustalla oli selvä aloite, mutta valkean asema oli objektiivisesti hiukan parempi. Täysin tyylipuhtaasti ei Salosen voitto syntynyt, sillä yhden siirron ajan Tolosella olisi ollut mahdollisuus tehdä voittoa enteilevä siirto. Sen sijaan hän teki häviävän siirron.

Henri Lahdelma oli erittäin vakuuttava tuloksella 7,5/11. (Kuva: Timo Toivonen)

JyS - HSK    7.5-0.5

Sklyarov Dmitri               - Binham Timothy                1-0
Maxim Novik                   - Norri Joose                   1-0
Luukkonen Tommi               - Cattaneo Marco                1-0
Nevanlinna Risto              - Mäkinen Ville                 1-0
Galchenko Vadim               - Kopsa Petri                   1-0
Franssila Tommi               - Louhivaara Jere               1-0
Hämäläinen Sami               - Aura Kristian                 ½-½
Salmelin Aaro                 - Kåhre Kim                     1-0

Vierasjoukkue ei pystynyt haastamaan millään shakin osa-alueella vahvasti pelanneita jyväskyläläisiä.

Kansainvälisten mestareiden peli alkoi tasaisesti, mutta Binham erehtyi syöttämään sotilaan. Sklyarov ei tunnetusti näitä paikkoja jää käyttämättä ja hän voitti loppupelin vakuuttavasti. Kansainvälinen mestari Norri tasoitti suurmestaria vastaan, mutta hän ei kyennyt loppupelissä suhtautumaan valkean luomaan paineeseen oikealla tavalla. Cattaneo sai luotua lupaavaa painetta, mutta hänen asemassaan oli aukkoja. Pelaaminen hänen asemassa oli kuin rimalla kävelyä, sillä parhailla siirroilla hän olisi voinut kasvattaa etuaan. Jatkot olivat monimutkaisia ja peli kääntyi nopeasti mustalle edulliseksi. Mäkisellä oli lupaava asema keskipelissä, mutta hän salli Nevanlinnan tehdä upseerin uhrauksen. Mustan asema vaikeasti puolustettava sen jälkeen. Galchenkon avaus epäonnistui täydellisesti, sillä hänellä oli häviöasema jo pelin aikaisessa vaiheessa. Kopsa pelasi tämän jälkeen heikkoja siirtoja ja peli päättyi vielä mustan voitoksi. Franssila vastasi kierroksen nopeimmasta pelistä, joka kesti vain yhdeksäntoista siirtoa. Nollille ei vierasjoukkue kuitenkaan jäänyt, sillä Aura ja Hämäläinen pelasivat hienon kamppailun. Edellä mainitulla oli keskipelissä minimaalista etua, mutta asema kuivahti tasaiseksi. Pelaajat kamppailivat taistelivat loppupelissä vielä pitkään ja sotilasloppupelissä sovittiin tasapelistä. Viimeisen pöydän peli oli pitkään tasainen, mutta yllättäen Kåhre syötti loppupelissä sotilaan samalla joutuen häviöasemaan.

Tommi Luukkonen pelasi hyvän kauden. Pisteitä hän saalisti 6,5/11. (Kuva: Jarkko Penttinen)

TammerSh - JoeSK    6.5-1.5

Karttunen Mika                - Jouhki Yrjö Markus            1-0
Volodin Aleksander            - Nokka Risto                   1-0
Ahvenjärvi Jani               - Myller Janne                  ½-½
Mertanen Janne                - Bederdin Lilja                1-0
Penttinen Jarkko              - Hämäläinen Jussi              ½-½
Kytöniemi Jyrki               - Marttinen Jussi               1-0
Pönniö Toni                   - Turunen Tuomo                 1-0
Martinec Tamas                - Hentunen Leo                  ½-½

Mitalitoiveita elätellyt kotijoukkue oli ylivoimainen sarjan viimeisenä ollutta joukkuetta vastaan.

Erinomaisen kauden pelanneella Jouhkilla oli hyvä asema, mutta kaikki meni hukkaan parilla siirrolla. Myös suurmestari Volodinin voitti miniatyyrin kriteereillä. Kolmannella pöydällä pelaajat välttivät erikoistilanteet ja tasapelistä sovittiin tasaisessa asemassa. Neljännen pöydän peli alkoi tasaisesti. Heti paikan saatuaan Mertanen pelasi hyvät siirrot ja voitti. Penttinen lähti riskille seikkailulle ratsullaan ja hintaa hän joutui maksamaan siitä sotilaan verran. Hämäläinen ei onnistunut hyödyntämään aseman potentiaalia parhaalla tavalla, mutta hänellä oli silti hyvä asema. Pelaajat sopivat tasapelistä asemassa, jossa valkealla oli selvästi paremmat mahdollisuudet voittoon. Marttinen kehitti nappulansa kyseenalaisesti ja Kytöniemi hyödynsi sen hyvin. Turunen pelasi avauksen kyseenalaisesti ja Pönniö pääsi nopeasti voitettuun loppupeliin. Hentunen onnistui pelastautumaan tasapeliin toivottomasta loppupelistä.

11. kierros 2.4.2023

HSK - RaahLi    4.5-3.5

Binham Timothy                - Sammalvuo Tapani              0-1
Norri Joose                   - Wallin Aleksi                 1-0
Cattaneo Marco                - Pitkäaho Aki                  1-0
Kauranen Matti                - Haataja Riku                  ½-½
Kopsa Petri                   - Mäkelä Lauri                  0-1
Louhivaara Jere               - Rantanen Riku                 0-1
Aura Kristian                 - Hart Alexander                1-0
Kåhre Kim                     - Aapola Lauri                  1-0

Viimeisen kierroksen voitto ei auttanut klubilaisia säilyttämään liigapaikkaansa, sillä heidän maalieronsa oli ylivoimaisesti Gambiittia huonompi.

Binhamin harvinainen avauskokeilu ei ollut parhaimmasta päästä. Sammalvuo saavutti ratkaisevan edun jo pelin alkuvaiheessa. Vaikeasta kaudesta kärsinyt Norri päätti urakkansa voittoon. Loppupelissä Wallinilla oli mahdollisuuksia puolustautua, mutta hän ei käyttänyt niitä hyväkseen. Cattaneo pelasi aggressiivisesti:

Neljännen pöydän peli päättyi tasaisten vaiheiden jälkeen tasapeliin, vaikka mustan olisi loppuasemassa kannattanut jatkaa voiton tavoittelua. Kopsa käsitteli avausta kyseenalaisesti eikä Mäkelä jättänyt mitään sattuman varaan. Rantanen saavutti voittoaseman keskipelissä taktisen kuvion avulla ja hän realisoi etunsa loppupelissä voittavaksi. Aura demonstroi upeasti vastapelin tärkeyden eripuolisten linnoitusten asemassa:

Aapola pelasi avauksen hyvin ja hänellä oli selvä etu nappuloiden vaihtuessa. Hän pelasi loppupelin heikosti ja valkea onnistui voittamaan materiaalia.

Gambiitti - TammerSh    2.5-5.5

Köykkä Pekka                  - Karttunen Mika                ½-½
Kiili Markus                  - Volodin Aleksander            0-1
Kahri Antti                   - Ahvenjärvi Jani               0-1
Elg Marko                     - Mertanen Janne                1-0
Peltola Leo                   - Penttinen Jarkko              0-1
Raki Jyrki                    - Kytöniemi Jyrki               ½-½
Lehtelä Antti                 - Pönniö Toni                   0-1
Koskinen Erkki                - Martinec Tamas                ½-½

Ottelussa nähtiin monta mielenkiintoista peliä, mutta kotijoukkue teki liikaa ratkaisevia virheitä, jotta se olisi voinut päästä pisteille.

Entiset seuratoverit pelasivat tasaisen kamppailun. Alussa Köykällä oli painetta, mutta hän ei onnistunut lisäämään sitä. Lopussa Karttunen onnistui keventämään laudalla olevia nappuloita niin, ettei mustalle jäänyt voittoon riittävää materiaalia. Volodin pelasi solidisti ja hän realisoi sotilaan etunsa lopussa voitoksi. Kiilillä oli mahdollisuuksia, mutta mitään kovin selvää hän ei onnistunut löytämään. Ahvenjärvi sai hyvän aseman keskipelissä, mutta hänen tekemänsä kvaliteetin uhraus oli tarpeeton. Kahri olisi voinut puolustautua paremmin, mutta mahdollisen aikapulan vuoksi se oli vaikeaa. Mertasella oli pitkään selvä aloite, mutta taktinen virhe ratkaisi pelin Elgin eduksi. Viidennellä pöydällä Penttinen osoittautui etevämmäksi tiukan kamppailun jälkeen. Kytöniemi onnistui puolustamaan kauden kahdeksannen tasapelinsä. Lehtelä pysyi pelissä mukana, mutta hänen kuningasasemaansa heikentävä siirto oli kohtalokas. Koskinen pelasi rohkeasti kuningasgambiittia. Hänen hyökkäyksensä oli vaarallinen ja parhaimmillaan hän olisi voinut tehdä pakottavan kahden siirron matin. Tilanne jäi hyödyntämättä ja hän joutui puolustautumaan huonossa loppupelissä. Erikoisten vaiheiden jälkeen hän sai voittoaseman uudestaan, mutta peli on tietokannan mukaan jostain syystä päättynyt tasatulokseen.

TuTS - EtVaS    2-6

Sipilä Vilka                  - Sepp Olav                     1-0
Järvenpää Jari                - Rönkä Erik                    ½-½
Topi-Hulmi Teemu              - Anttila Perttu                0-1
Sorsa Nuutti                  - Salo Heikki                   0-1
Linden Lari                   - Kokkila Tero                  ½-½
Morant Paul                   - Paasikangas Johanna           0-1
Salvi Tuomas                  - Räsänen Otto                  0-1
Pelander Pauliina             - Laakso Harri                  0-1

Turkulaiset eivät onnistuneet haastamaan vieraita häntäpöydillä ja ottelu ratkesi käytännössä siihen.

Kärkipöydällä Sipilä joutui nopeasti vaikeuksiin, mutta valkean asema oli tuulinen. Yksittäisellä virheellä oli ratkaisevat seuraukset. Minä sain keskipelissä aloitetta. Yhden siirron ajan minulla oli mahdollisuus tehdä pakottavasti voittava siirtosarja, mutta en aikapulassa pystynyt varmistumaan sen korrektiudesta. Lopussa sovittiin tasapelistä siirtojentoiston jälkeen. Anttila pelasi yllättävän siirron avauksessa (6.c5?!). Objektiivisesti siirto on huono, mutta ilmeisesti siinä oli jotain käytännön vaikeuksia, koska Topi-Hulmin reaktio siihen oli epäilyttävä. Salo pelasi erinomaisesti Botvinnikin oppien mukaisesti, eikä hänellä ollut vaikeuksia missään vaiheessa peliä. Linden pelasi tuttuun tapaan mustilla nappuloilla tasapelin. Loppuasemaa tosin olisi voinut myös jatkaa.

Paasikangas onnistui välttämään pahimmat vaikeudet keskipeliin mentäessä ja loppupelissä hän saavutti selvän edun. Salvi astui jonkin sortin asemalliseen avausansaan, eikä hän saanut peliään kulkemaan missään vaiheessa. Pelander teki paluun Shakki & Bridgeareenalle vuoden 2018 naisten SM-kilpailujen jälkeen. Kyseisissä kisoissa hän toi ihmisten tietoisuuteen erikoisen pelitavan, jonka tuolloin nimesin ”Pelanderin variantiksi”. Vain harvalla shakinpelaajalla on itsensä mukaan nimetty avaus, mutta Pelanderilla sellainen on. Käy lukemassa kyseinen analyysi tästä. Kyseisen avauksen spesialisti ei välttänyt muunnelmaa tälläkään kertaa ja tämä toi Laaksolle vähintäänkin pään vaivaa suuresta tasoerosta huolimatta. Valkealla oli lupaava asema avauksessa, mutta keskipeliin mentäessä musta sai ylivoimaisen materiaaliedun.

HSC - SalSK    4.5-3.5

Agopov Mikael                 - Kiik Kalle                    1-0
Šulskis Šarūnas               - Hartikainen Markku            ½-½
Nyysti Sampsa                 - Valkama Eero                  1-0
Mansner Harry                 - Westerinen Heikki             0-1
Pääkkönen Timo                - Rehn Ralf                     1-0
Nybäck Jukka                  - Haapasalo Jukka-Pekka         ½-½
Rinne Heini                   - Närhi Kimmo                   0-1
Kelo Kauko                    - Riekkinen Keijo               ½-½

Jo edelliskierroksella mestaruutensa varmistanut kotijoukkue voitti salolaiset villissä ottelussa. HSC lähti kamppailuun varsin vaihtomiehisellä joukkueella.

Agopov demonstroi erinomaista asemallista osaamistaan voittamalla Kiikin. Stockfishin mukaan valkealla oli jossain vaiheessa mahdollisuuksia päästä mukaan peliin, mutta Kiik ei onnistunut hyödyntämään kyseisiä paikkoja. Hartikainen puolustautui erinomaisesti, eikä hänellä ollut vaikeuksia selvitä tasapeliin. Kolmannen pöydän peli sisälsi paljon taktisia kuvioita vähäisistä laudalle jääneistä nappuloista huolimatta. Valkama ei huomannut pelata parhaita siirtoja ja Nyysti onnistui voittamaan. Westerinen puolustautui sitkeästi ja hän onnistui mielestäni pelaamaan yhden kierroksen parhaista peleistä:

Rehn pelasi näennäisesti aktiivisesti, mutta Pääkkösen asema oli pitkällä tähtäimellä parempi. Haapasalo pelasi hyvin ja hänellä oli pitkään aloitetta. Myös loppuasemaa olisi voinut jatkaa, vaikka torniloppupeli varsin tasainen olikin. Rinne pelasi avauksen huonosti ja hän joutui kyseenalaiseen asemaan. Puolustautuminen olisi ollut mahdollista, mutta hän syötti upseerin nopeasti. Riekkinen pelasi taas hyvin ja hänellä oli mahdollisuus tehdä pakottava neljän siirron matti keskipelissä. Peli kuivahti tasapeliksi torniloppupelissä.

MatSK - JoeSK    4.5-3.5

Lahdelma Henri                - Jouhki Yrjö Markus            ½-½
Wartiovaara Oliver            - Nokka Risto                   1-0
Nazarova Anastasia            - Myller Janne                  ½-½
Kivistö Mikko                 - Bederdin Lilja                1-0
Tiitta Sauli                  - Hämäläinen Jussi              0-1
Aalto Patrik                  - Marttinen Jussi               0-1
Salimäki Janne                - Turunen Tuomo                 1-0
Norlamo Sarabella             - Hentunen Leo                  ½-½

Jouhki ja Lahdelma välttivät pahimmat erikoistilanteet, sillä he sopivat varhaisessa vaiheessa tasapelistä asemassa, jossa olisi voinut alkaa tapahtumaan paljonkin. Nokka ei onnistunut tasoittamaan avauksessa. Peli kulminoitui Wartiovaaran vakuuttavaan kvaliteetin uhraukseen, jonka avulla hän voitti pakottavasti. Kivistö pelasi loogisen pelin. Hän teki mustalle pysyviä heikkouksia ja niitä painostamalla hän onnistui voittamaan pelin. Tiitalla oli aloitetta keskipelissä, mutta hän menetti sen. Tasaisessa torniloppupelissä hän avusti Hämäläistä voittamaan, sillä hiukan ennen ajantarkistusta tehty häviävä siirto (37…h5??) oli tarpeetonta. Marttinen pelasi suurmestareiden suosiossa olevaa Ragozinin puolustusta. Huippupelejä siirrot eivät kovin pitkälle seuranneet, sillä mustalla oli huono asema keskipelissä. Nappuloiden vaihtuessa Marttisen mahdollisuudet puolustautumiseen paranivat, ja tämä sai Aallon tekemään riskejä sisältävän kvaliteetin uhrauksen. Asema oli sekava, mutta Marttisen puolustautuminen oli huippuluokkaa ja hän onnistui voittamaan pelin noin kolmensadan pisteen vahvuuslukuerosta huolimatta. Turunen uhrasi materiaalia epäkorrektisti eikä hänellä ollut mahdollisuuksia päästä pisteille. Hentunen sai nopeasti paljon aloitetta, mutta etu pieneni ja pelissä päädyttiin tasapeliin siirtojen toistolla.

VammSK - JyS    3.5-4.5

Neikšāns Arturs               - Sklyarov Dmitri               ½-½
Pohjala Henri                 - Novik Maxim                   ½-½
Heinola Vesa-Pekka            - Luukkonen Tommi               1-0
Niemi Mikko                   - Nevanlinna Risto              0-1
Kauko Jussi                   - Galchenko Vadim               ½-½
Torkkola Henri                - Franssila Tommi               0-1
Varpanen Jan                  - Hämäläinen Sami               ½-½
Salonen Mikko                 - Salmelin Aaro                 ½-½

Jyväs-Shakki on aiempina vuosina kokenut karvaita pettymyksiä viimeisillä kierroksilla. Kauden ylivoimaisesti dramaattisin käänne nähtiin viimeisillä hetkillä, jonka myötä keskisuomalaiset pääsivät tällä kertaa juhlimaan voittoa.

Kärkipöydällä suurmestari sai pientä aloitetta, mutta Sklyarovin puolustautuminen oli huippuluokkaista. Myöskään seuraavalla pöydällä tasapaino ei missään vaiheessa järkkynyt merkittävästi. Kolmannen pöydän peli oli mielenkiintoinen, mutta Luukkosen tekemä kvaliteetin uhraus osoittautui huonoksi. Niemen ja Nevanlinnan välinen peli oli lopulta ratkaiseva mitalien kannalta. Viimeisenä päättyneessä pelissä Nevanlinnalla oli keskipelissä ollut voittoa enteilevä asema, mutta Niemi selviytyi tasaiseen loppupeliin. Nevanlinna ei voinut tyytyä tasapeliin ja hän päätyi ottamaan hurjan riskin ratsuloppupelissä. Niemellä oli voittoasema, mutta hän erehtyi tekemään huonon päätöksen. Asema kääntyi voitolliseksi Jyväs-Shakin kannalta. Voiton realisointi ei ollut täysin tyylipuhdasta, mutta tasapelin pitäminen oli silti liian hankalaa.

Galchenkon ja Kaukon pelissä nähtiin molemminpuolisia mahdollisuuksia. Peli päättyi korrektisti siirtojen toistoon. Franssila käsitteli kuningasintialaista puolustusta erinomaisesti. Hän sai luotua ratkaisevan hyökkäyksen keskipelissä. Yksi kauneusvirhe peliin syntyi, sillä hiukan ennen ajantarkistusta Torkkolalla oli mahdollisuus sekoittaa peliä, mutta se tilanne jäi häneltä hyödyntämättä. Seitsemännen pöydän pelissä valkea ei saanut avauksesta etua ja peli päättyi tasapeliin. Salmelin pelasi hyvin, eikä hänellä ollut vaikeuksia saavuttaa tasapeliä.

Risto Nevanlinnalla (kesk.) oli syytä hymyyn voiton jälkeen. Kuvassa myös osa muista hopeamitalisteista.

1. HSC, Helsinki            11  +24 21 
2. JyS, Jyväskylä           11  +14 16  
3. VammSK, Sastamala        11  +13 16
--------------------------------------  
4. TammerSh, Tampere        11  +17 15  
5. SalSK, Salo              11  +10 11   
6. MatSK, Espoo             11  +5  11  
7. EtVaS, Vantaa            11  -4  10   
8. TuTS, Turku              11  -9  10  
9. RaahLi, Raahe            11  -12  7 
10.Gambiitti, Vantaa        11  -8   6   
--------------------------------------
11.HSK, Helsinki            11  -19  6  --> DIV I 
12.JoeSK, Joensuu           11  -31  3  --> DIV I 

ShakkiNet Liigapalsta

Pelit

Myös liigaraporttien laatijan on aika kiittää lukijoita menneestä kaudesta. Olemme kauden aikana nähneet yhteensä 521 peliä, jotka edustavat Suomen shakin seurajoukkuetason parhaimmistoa. HSC oli mielestäni ylivoimainen, mutta välillä tasoerojen on hyvä näkyä, ja niin kuuluukin käydä. Uskoakseni tämä myös tuo lisää motivaatiota kultamitalikamppailuun muille joukkueille seuraavaa kautta ajatellen.

Kiitos!

Erik Rönkä

erikronka@gmail.com