Torstaina 3.4. tiedossa mukava shakki-ilta Helsingin keskustassa!
Torstaina 3.4. on mahdollisuus viettää mukava shakki-ilta pastaravintola Third Placessa aivan Helsingin keskustan tuntumassa!
Ravintolan tarkka osoite on Arkadiankatu 23 (vain lyhyen kävelymatkan päässä esim. Kampista).
Tarjolla on kevyitä pelejä ja aloittelijoille opastusta, sekä viiden kierroksen ns. walk-in-turnaus, jossa voi halutessaan pelata joko kaikki kierrokset tai vain ne jotka ehtii.
Ilmaisen tapahtuman järjestää Helsingin Shakkiliitto ja se alkaa klo 17, mutta mukaan voi tulla myöhemminkin.
Seurajoukkueiden SM 2025–2026 kilpailukutsu
SEURAJOUKKUEIDEN SM-KILPAILU 2025–2026: Kilpailukutsu
Suomen Shakkiliitto järjestää Seurajoukkueiden SM-kilpailun 2025–2026. Kilpailu pelataan neljällä sarjatasolla täydellisenä turnauksena seuraavasti:
SM-liiga pelataan yhdessä, I divisioona kahdessa ja II divisioona neljässä lohkossa. III divisioonan lohkomäärä ja sarjanousujärjestelmä päätetään ilmoittautumisten perusteella. SM-liiga ja I divisioona pelataan 8 pöydällä ja II ja III divisioona 4 pöydällä.
Sarjaseuraamukset kaudella 2025–2026:
SM-liigan kaksi viimeistä joukkuetta putoavat I divisioonaan. I divisioonan lohkojen voittajat nousevat SM-liigaan. I divisioonan kummankin lohkon kaksi viimeistä joukkuetta putoavat II divisioonaan. II divisioonan lohkojen voittajat nousevat I divisioonaan. II divisioonan lohkojen kaksi viimeistä joukkuetta putoavat III divisioonaan.
Kolme ylintä sarjatasoa ovat myös FIDEn vahvuuslukulaskentaan toimitettavia kilpailuja. III divisioonan tulokset toimitetaan vain selolaskentaan. Peliaika kaikilla sarjatasoilla on 90 min/40 siirtoa + 30 min + 30 s/siirto. Pelaajalisenssi vaaditaan kaikilta pelaajilta lukuun ottamatta III divisioonaa, jossa korkeintaan 10 selopeliä pelanneet saavat pelata ilman lisenssiä.
III divisioonassa sallitaan puulaakijoukkueet kuten joukkuepikashakkikisoissakin. Shakkiliiton ulkopuolella olevaa yhdistystä edustava joukkue voi nousta seuraavalla kaudella II divisioonaan, jos joukkueen taustayhdistys täyttää Shakkiliiton jäsenkriteerit ja liittyy Shakkiliiton jäsenseuraksi.
Ilmoittautuminen
SM-liigan, I ja II divisioonan joukkueet varmistavat osallistumisensa viimeistään lauantaina 3.5.2025. Myös mahdolliset luopumiset on ilmoitettava tähän määräpäivään mennessä. III divisioonan viimeinen ilmoittautumispäivä on tiistaina 1.7.2025.
Ilmoittautumiset ja varmistukset toimitetaan osoitteeseen jsm2526@shakkiliitto.fi
Osanottomaksut
SM-liiga: 380 euroa (sisältää 100 euroa matkakulujen tasausjärjestelmään)
I divisioona: 150 euroa
II divisioona: 100 euroa
III divisioona: 60 euroa. III divisioonaan ilmoittautuvan uuden joukkueen osanottomaksu on vain 40 euroa. Uudeksi joukkueeksi katsotaan joukkue, joka ei ole pelannut JSM-kilpailussa kahden edellisen kauden aikana. III divisioonassa on mahdollista hankkia joukkuekohtainen lisenssi hintaan 100 euroa. Joukkuelisenssin hankinnasta on suositeltavaa mainita ilmoittautumisen yhteydessä.
Shakkiliitto laskuttaa osanottomaksut ja III divisioonan joukkuekohtaiset lisenssit seuroilta, eli niitä ei makseta oma-aloitteisesti tilille! Laskut lähetetään elokuussa.
Palkinnot
SM-liigassa kolmelle parhaalle joukkueelle rahapalkinnot ja SM-mitalit.
1. 2 500 euroa
2. 1 500 euroa
3. 500 euroa
Kokoonpanolistojen ja yhteyshenkilöiden ilmoittaminen
Kokoonpanolistat ja yhteyshenkilötiedot ilmoitetaan seuraavilla verkkolomakkeilla viimeistään maanantaina 4.8.2025. Valitse oikean sarjatason lomake!
SM-liiga
I divisioona
II divisioona
III divisioona
Kiintiösarjapaikat
SM-liiga (12 joukkuetta): Aatos, Gambiitti, HSC, HSK, JyS, MatSK, MatSK 2, RaahLi, SalSK, TammerSh, TuTS ja VammSK.
I divisioona (16 joukkuetta): AkaaS, EtVaS, HSC 2, HämSK, JoeSK, JärvSK, KS-58, KurVi, KymS, KäpSK, LahS, LauttSSK, PSY, Pässi, TammerSh 2 ja VSS.
II divisioona (32 joukkuetta): Aatos 2, CC Nokia, EtVaS 2, EtVaS 3, Gambiitti 2, HyvSK, I-HSK,
I-HSK 2, JoeSK 2, JyS 2, KarjU, KarjU 2, KokkSK, KSY, LahS 2, LoimSK, LprSK, MatSK 3, MatSK 4, MatSK 5, MeRa, Moukat, OSS, OSS 2, PSY 2, SalSK 2, SeinSK, TammerSh 3, TammerSh 4, TSY, TusKa ja TuTS 2.
Aikataulu
Syyskauden 2025 pelipäivät ovat 6.–7.9., 27.–28.9. ja 15.–16.11. Kevätkauden 2026 pelipäivät ovat 10.–11.1., 7.–8.2. ja 14.–15.3.
JSM-toimikunnan kokoonpano
KT Jouko Viljanen (pj.)
KT Jyrki Kytöniemi (vpj.)
KT Tomi Renberg
SHT Tomi Tocklin
Yhteydenotot: jsm2526@shakkiliitto.fi / Jouko Viljanen, 040 356 1015. Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse. Puhelimitse toimitettavat lyhyet tiedotusasiat ja kiireelliset tiedustelut tekstiviestitse.
Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 1.4.2025 klo 17.30–20.00: Rautaisannos loppupeliä – osa 2
”Parantaaksesi peliäsi sinun tulee ennen kaikkea tutkia loppupeliä” (Jose Raul Capablanca)
Voittopelin voittaminen ei ole aina helppoa – etenkään jos loppupelitaidoissa on pahoja puutteita.
On luultavaa jopa käydä niin, ettet halua mennä loppupeliin jos perusperiaatteet ovat hämärän peitossa.
Tekniikan ollessa kunnossa siirtyminen edulliseen loppupeliin on hyvä ja selkeä tapa jahdata voittoa. Samalla tulee myös minimoitua vastustajan vastapeliä.
Tarvitaan tietotaitoa, itseluottamusta ja malttia kasvattaa loppupelietu kokopisteeksi.
Matineassa tarjolla harjoitteita ja keskustelua edun realisoimisesta siirtymällä loppupeliin.
Jos sinun opintosi ovat aloittamista vailla valmiina niin suosittelen tutustumaan kirjaan Endgame strategy (Mikhail Shereshevsky).
”Ylintä sotataituruutta on voittaa ilman taistelua” (Sun Tzu)
Tervetuloa !
Petteri Paronen
Tammer-Shakki voitti SM-liigan
Shakin SM-liiga saatiin päätökseen viikonvaihteessa Shakkiareenalla, Helsingissä.
Mestaruus oli ratkennut jo aiemmin Tammer-Shakin hyväksi, mutta muista mitaleista käytiin kovaa taistelua viimeisiin peleihin asti. Lopulta hopealle kiri Shakkiseura Aatos Helsingistä ja pronssin nappasi Vammalan Shakkikerho Sastamalasta.
Mestarijoukkue Tammer-Shakissa pelasivat Aleksei Shirov, Mika Karttunen, Aleksander Volodin, Pekka Köykkä, Jani Ahvenjärvi, Janne Mertanen, Olli Sisättö, Jarkko Penttinen, Jyrki Kytöniemi, Tamás Martinec, Toni Pönniö, Niklas Jaakkola, Markku Iivonen ja Miska Moisio.

Mestarijoukkue Tammer-Shakki palasi muutamien vuosien tauon jälkeen kultakantaan! (Kuva: Pekka Kaatiala)
Hopeajoukkue Aatoksessa pelasivat Tomi Nybäck, Normunds Miezis, Tarvo Seeman, Aku Salonen, Teemu Keskisarja, Antti Virtanen, Kari Pulkkinen, Petri Hokkanen, Ari Issakainen, Eetu Prieur, Mika Puittinen, Rami Kivilahti, Jyri Lammi ja Heljä Lehtinen.
Pronssia voittaneessa Vammalan Shakkikerhon joukkueessa pelasivat Nikita Meshkovs, Toms Kantans, Henri Pohjala, Jussi Kauko, Jan Varpanen, Henri Torkkola, Vesa-Pekka Heinola, Mikko Salonen, Pekka Paldanius, Denis Kondratev, Seppo Pihlajamäki ja Aleksi Puisto.
Tälläkin liigakaudella saatiin myös uusia tittelituloksia, kun Matinkylän Shakkikerhon Oliver Wartiovaara ja Jyväs-Shakin Tommi Luukkonen tekivät kansainvälisen mestarin tavoitetulokset.

Tommi Luukkosella riittää KvM-kiinnityksiä vaikka muille jakaa, niitä on nimittäin nyt jo yhdeksän! (Kuva: Pekka Kaatiala)
Lopputulokset ja mm. pelit löytävät JSM-sivustolta täältä.
Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 18.3.2025 klo 17.30 – 20.00: Robert Hübner
Parhaimmillaan maailmanlistan kolmas, MM-ehdokasloppuotteluun edennyt Robert Hübner (1948 – 2025) on Saksan suurin pelaaja sitten Emanuel Laskerin. Robert oli 70-luvun alusta lähtien Suomen ystävä, vietti usein kesällä kuukauden maassamme mitä ilmeisimmin luonnon takia, Eero Bonsdorff ja Ilkka ja Irma Kanko olivat läheisimpiä shakkiystäviä. Robert käänsi niin Kalevalaa kuin Ollin pakinoita saksaksi. Kielet olivat ylipäänsä klassisen filologin mielenkiinnon kohde, Iliasta hän oli saksantamassa uudestaan.
Toivomme, että paikalle pääsisi Robertin tunteneita ja tavanneita, voisimme muistella, mitenkään pelien ihailemista unohtamatta. Allekirjoittaneella oli etuoikeus pelata kahdeksan vuoden ajan viereisellä pöydällä joukkuesarjassamme.
Joose Norri
Tyttöjen PM 2025 – Nordic Girls Chess Championship 2025
Boris Spasski 1937-2025
Shakin kymmenes maailmanmestari (tittelin haltijana 1969-1972) Boris Spasski on menehtynyt 88-vuotiaana. Spasski oli syntynyt 30.tammikuuta 1937 silloisessa Leningradissa.
Spasski muistetaan todennäköisesti parhaiten ikimuistoisesta MM-ottelustaan Bobby Fischeriä vastaan Reykjavikissa 1972 keskellä kylmän sodan aikaista Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton sapelien kalistelua. Ilman Spasskin joustavuutta koko ottelu olisi saattanut jäädä pelaamatta.
Viimeiset vuotensa pitkään Ranskassa asunut herrasmies vietti Moskovassa.
Lisää Spasskista voit lukea aiemmin liiton sivuilla julkaistuista artikkeleista täältä ja täältä.
Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 4.3.2025 klo 17.30–20.00: Bent Larsen
Bent Larsen (1935 -2010) syntyi kaksitoista päivää ennen kuin Tanskaan emigroitunut riikalainen Aron Nimzowitsch kuoli. Nimzowitschin vaikutus näkyy vahvasti Larsenin pelikäsityksessä. Epäsovinnaiset avaukset ja h-sotilaalla eteneminen olivat käyntikortteja. Larsen on ainoa pelaaja Mihail Talin ohella joka on voittanut kolme alueidenvälistä turnausta, pohjoismaiden vahvin aina Magnus Carlsenin nousuun.
Ottamalla kultamitalin Moskovan shakkiolympialaisissa 1956 muun muassa maailmanmestari Mihail Botvinnikin edellä Larsen nousi kuuluisuuteen, mutta todellinen läpimurto antoi odottaa itseään vuoden 1964 Amsterdamin AV-turnauksen jaettuun voittoon Talin, Boris Spasskin ja Vasili Smyslovin kanssa. Borislav Ivkov kaatui ensimmäisessä ehdokasottelussa, välierässä tuli 4½-5½ -tappio Talille. Soussen AV-turnauksen 1967 Larsen voitti, sitten Lajos Portischin ottelussa, mutta välierässä Spasski oli selvästi parempi, tämä meni siitä eteen päin maailmanmestaruuteen. Sekä 1965 että 1968 tuli voitot ottelussa kolmannesta sijasta Jefim Gelleriä ja Talia vastaan, ne antoivat automaattisen paikan seuraavaan AV-turnaukseen; nämä olivat ensimmäiset ottelut jotka neuvostoliittolaiset hävisivät muun maalaisille. Näinä vuosina Larsen oli maailman selvästi menestyksekkäin turnauspelaaja.
Vuonna 1970 Larsen pelasi ensimmäisellä pöydällä Neuvostoliiton ja muun maailman kymmenen pöydän ottelussa, pelaten 1½-1½ Spasskin kanssa ja voittaen viimeisessä pelissä varamies Leonid Steinin. Palma de Mallorcan alueidenvälisessä turnauksesta loppuvuodesta hän tuli jaetuksi toiseksi Robert Fischeriä peräti 3½ pistettä perässä, voitti sitten Wolfgang Uhlmannin puolivälieräottelussa, mutta hävisi Fischerille 0-6.
Maailmanmestaruuskunnianhimot eivät tästä laantuneet, vaikka hän myönsi että objektiivisesti mahdollisuudet olivat vähäiset. Ehdokasotteluihin hän pääsi enää voittaessaan Bielin AV-turnauksen 1976, mutta hävisi ensimmäisen ottelun Portischille tylysti. Leningradissa 1973 ja Riiassa 1979 hän aloitti AV-turnaukset loistavasti, mutta hiipui ylioptimistisenkin pelaamisen vuoksi. Molempina vuosina toiset AV-turnaukset pelattiin Brasiliassa ja Larsen olisi halunnut tulla sijoitetuksi sinne, ja tästä hänelle tuli välirikko 1973 FIDEn presidentin, ex-MM Max Euwen kanssa, joka Larsenin mukaan petti asiaa koskevan lupauksensa. Turnausmenestykset olivat hyvin vaihtelevia, esimerkiksi 1979 ja 1980 tuli ylivoimaiset voitot huipputurnauksista Buenos Airesissa, mutta myös viimeinen sija Montrealissa. Vielä 1987 Kasparovilla oli varaa antaa mahdollisuus pakottavaan tasapeliin heti avauksen jälkeen, oli selvä ettei Bent ota sitä.
Larsen asui Espanjassa ja loppuvuodet Argentiinassa, pelaaminen pohjoismaissa jäi siksikin vähiin. Hän oli uupumaton shakkijournalisti, kirjoituskoneen hakkaaminen yömyöhään turnausten aikana ei voinut olla vaikuttamatta tuloksiin. Hänen valittujen pelien kirjansa vuosilta 1948-69 on ehdoton klassikko, kirjallisen tyylinsä, psykologisten huomioidensa ansiosta.
Allekirjoittanut kertoo Larsenin urasta ja näyttää pelejä.
Joose Norri
Joukkuepikashakin SM-kilpailu Tampereella 2.-3. elokuuta
Joukkuepikashakin SM-kilpailut pelataan tänä vuonna 2.-3.elokuuta Tampereella ja järjestelyistä vastaa 20-vuotista taivaltaan juhlistava Tammer-Shakki.
Pelipaikkana on Tampereen messu- ja urheilukeskus.
Turnausformaatti ja aikataulu ovat perinteisen kaltaiset ja miettimisaikana on viime vuonna ensimmäistä kertaa tässä kilpailussa käytössä ollut 3 minuuttia+2sekuntia/siirto.
Tarkempia tietoja tapahtumasta löytyy TÄÄLTÄ
Ari Issakainen on kuollut
Prahassa käynnissä olevista seniorien joukkue-MM-kilpailuista on kantautunut suruviesti. Shakkimestari Ari Issakainen on menehtynyt tiistain 18.2. vastaisena yönä. Hän oli 63-vuotias, syntynyt 30.9.1961.
Shakkiseura Aatosta edustanut Ari korottui shakkimestariksi 1991 ja hänen marraskuussa 2010 saavuttamansa eloennätys 2294 jää vain muutaman pisteen Fide-mestarin rajasta (2300).
Osanottomme Arin läheisille ja ystäville.
Suomelle jättimenestys nuorten PM-kilpailuista: peräti kuusi mitalia!
Islannin Borgarnesissa sunnuntaina päättyneet nuorten PM-kisat olivat suomalaisittain menestys.
Suomi nappasi viidessä eri sarjassa peräti kuusi mitalia ollen kisojen menestynein maa.
B-sarjassa (U17) Aku Salonen nappasi viime vuoden tapaan komeasti kultaa.
C-sarjassa (U15) Eeli Asikainen otti hopeaa.
D-sarjassa (U13) Radmir Vorobyov sai hopeaa ja Oliver Nieminen pronssia.
E-sarjassa (U11) Suomi nappasi komean kaksoisvoiton, kun Yiming Zhang voitti ja Rayan Mashhadi Aghajan otti hopeaa.
Suomi palkittiin kisojen parhaana maana myös erillisellä laavapokaalilla.

Suomen joukkue: Radmir Vorobyov, Rayan Mashhadi Aghajan, Oliver Nieminen, Aarni Ödner, Yiming Zhang, Aku Salonen, Eeli Asikainen, Pessi Heino, Eemi Lappalainen ja Jami Valpas. Etualalla Suomen joukkueenjohtaja Sauli Tiitta.
Suuret onnittelut mitalisteille ja myös koko muullekin upeasti taistelleelle joukkueelle!
Viralliselta kisasivulta täältä löytyy mm. linkit kaikkien sarjojen täydellisiin tuloksiin ja peleihin.
Kuvat: Sauli Tiitta
Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 18.2.2025 klo 17.30–20.00: Friðrik Ólafsson 90 vuotta
Islannin ensimmäinen suurmestari Friðrik Ólafsson täytti 90 vuotta tammikuun 26. päivä. Islannin mestari ensi kerran 1952, nuorten MM-kolmas 1953 ja Pohjoismaiden mestari samana vuonna, otteluvoitto 1955 seuraavan vuoden MM-ehdokas Herman Pilnikistä 5-1, jaettu voitto Hastingsin turnauksessa 1955-56 Kortshnoin kanssa, mutta suurmestarin titteli tuli ajan tavan mukaan vasta kun Friðrik tuli Portorozin alueiden välisessä turnauksessa 1958 jaetusti viidenneksi Fischerin kanssa päästen seuraavan vuoden ehdokasturnaukseen. Siinä hän oli seitsemäs kahdeksasta tuloksella 10/28.
Parhaista turnaustuloksista moni osui Beverwijkin / Wijk aan Zeen maisemiin, voitto yksin 1959, jaetusti Ljubojevicin kanssa 1976, toinen Kortshnoin jälkeen mm. Petrosjanin kanssa 1971. Ensimmäisessä Piatigorsky-Cupissa Los Angelesissa hän oli jaettu kolmas Najdorfin kanssa, edellä MM Petrosjan ja Keres. Neuvostoliiton ja muun maailman ottelussa hän pelasi varamiehenä yhden pelin häviten Smysloville.
Lakimiehenä Friðrik toimi Islannin oikeusministeriössä vuoteen 1974, kun ryhtyi shakkiammattilaiseksi. FIDEn presidentiksi hänet valittiin 1978, ja nelivuotiskautta sävytti pitkälti Kortshnoin MM-tittelin metsästykseen liittyvät diplomaattiset ongelmat. Niinpä Friðrik joutui 1981 peruuttamaan viime hetkellä osallistumisensa HS-turnaukseen eikä siksi ole maassamme pelannut, paitsi jo olympialaisissa 1952. Campomanes kävi 1978 aivan erilaisen FIDE-presidenttikampanjan kuin mihin oli totuttu, mikä aikalaistodistusten mukaan oli Friðrikille järkytyskin; kysymys ei ollut pelkästään siitä että Neuvostoliitto, joka hallinnoi itäblokin ääniä, oli tyytymätön MM-otteluneuvottelujen vuoksi. Sen jälkeen Friðrikistä tuli Islannin parlamentin sihteeri.
Buenos Airesin turnauksessa 1980 Friðrik voitti Karpovin, hallitsevan maailmanmestarin; Karpov sai revanssin saman vuoden olympialaisissa, joten virassa olevien FIDE-presidenttien tämä saldo on tasan.
Vuonna 2015 Friðrikistä tehtiin Reykjavikin kunniakansalainen.
Panu Laine esittelee Friðrikin uran ja pelejä, tervetuloa.
JSM-tiedote päätösviikonlopusta ja nousukarsinnoista
Liigan päätöskierrokset 15.-16.3.2025
Kierrokset alkavat la 15.3. ja su 16.3. klo 12. Pelipaikka on Shakkiareena, Hiomotie 10, Helsinki. Otteluiden kuvaaminen ja videointi on sallittua 20 minuutin ajan otteluiden alkamisesta. Asia ei koske liiton hyväksymiä kuvaajia.
III divisioonan nousukarsinnat
Karsintaottelu pelataan neljällä pöydällä. Kotijoukkue on mustilla parittomilla pöydillä. Ottelujen voittajat nousevat II divisioonaan kaudelle 2025-26. Ottelussa saavat pelata kaikki vakiokokoonpanon pelaajat ja heitä heikommat varapelaajat. Pelaajien keskinäinen järjestys pitää olla sama kuin kuluneella kaudella. Ottelun voi luovuttaa ilman sanktiota ilmoittamalla siitä spostilla vastustajalle ja JSM-toimikunnalle viimeistään 8.3.2025 mennessä.
Karsintaottelut ovat la 15.3.2025 klo 12 alkaen. Seinäjoella ja Vaasassa pelattavat ottelut aloitetaan vastustajan matkustusaikataulun mukaan. Alkamisaika pitää ilmoittaa JSM-toimikunnalle 10.3.2025 mennessä.
Helsinki, MeRa – LauttSSK 3
Hyvinkää, HyvSK – ESK
Lahti, LahS 2 – KäpSK 2
Pori, PSY 2 – AkaaS 2
Seinäjoki, SeinSK – OSS 4
Tampere, TammerSh 4 – KarjU 3
Vaasa, VSS 2 – TammerSh 3
Vantaa, Gambiitti 3 – I-HSK 2
Lisätietoja: www.joukkueshakki.fi
Nuorten PM-kilpailut Islannissa 13.-17.2.

Suomen PM-joukkue kuvissa viime vuoden koululaisten SM-kisoissa: (ylhäällä vasemmalta ) Eemi Lappalainen, Aarni Ödner, Jami Valpas, Aku Salonen, Eeli Asikainen ja Pessi Heino. (Alhaalla vasemmalta) Radmir Vorobyov, Oliver Nieminen, Yiming Zhang ja Rayan Mashhadi Aghajan. (Kuva: Sauli Tiitta)
Nuorten PM-kilpailut pelataan 13.-17.2. Islannin Borgarnesissa.
Virallinen kisasivu (mm. linkit livepeleihin, ohjelma jne.) löytyy täältä.
Pelit alkavat perjantaina 14.2. Suomen aikaa klo 12 ja ennakkotietojen mukaan kaikki pelit pelataan livelaudoilla.
Suomea kisoissa edustavat:
A-ryhmä (U20)
Aarni Ödner
Eemi Lappalainen
B-ryhmä (U17)
Aku Salonen
Jami Valpas
C-ryhmä (U15)
Eeli Asikainen
Pessi Heino
D-Ryhmä (U13)
Radmir Vorobyov
Oliver Nieminen
E-ryhmä (U11)
Yiming Zhang
Rayan Mashhadi Aghajan
Suomen joukkueenjohtajana toimii Sauli Tiitta, joka raportoi kisatapahtumista Shakkituvassa
Su 9.2. haastattelussa shakkilegenda Aleksei Shirov
Sunnuntaina 9.2. on mahdollisuus kuulla SM Aleksei Shirovin mietteitä.
Haastattelu alkaa Shakkilinnan Twitch-kanavalla klo 18 ja haastattelijana on moninkertainen Suomen mestari KvM Mika Karttunen.
Kotimaisessa liigassa Tammer-Shakkia edustava Shirov on todellinen lajin elävä legenda ja ollut parhaimmillaan vuonna 1994 maailmanlistalla peräti kakkosena.
Shakkilinnan Twitch-kanavan löydät täältä.
Mikäli et ehdi katsomaan ohjelman suoraa lähetystä, voit katsoa sen myös jälkikäteen täältä.
Artikkelia muokattu 11.2. klo 14.30: Lisätty linkki haastatteluvideoon.
Vuoden 2025 SM-kilpailujen ja joukkue-EM-kilpailujen valintakriteerit
Yleinen ja naisten SM-kilpailu järjestetään Shakkiareenalla 18.–26.4.2025.
Shakin joukkue-EM-kilpailut järjestetään Georgian Batumissa 4.–15.10.2025.
Valintakriteerit SM-kilpailuihin ja shakkiolympialaisiin ovat seuraavat:
Yleinen SM pelataan puoliavoimena kilpailuna siten, että kilpailuun saavat osallistua kaikki pelaajat, joiden huippuselo valintajaksolla (1.1.2024–4.4.2025) on vähintään 2200 edellyttäen, että kilpailuun ilmoittautuu vähintään 16 pelaajaa. Mikäli ilmoittautuneita on alle 16, kilpailu pelataan 10 pelaajan suljettuna täyskierroskilpailuna, johon pelaajat valitaan kiintiöpaikkojen ja huippuselon osoittamassa järjestyksessä. Pelimäärävaatimusta ei ole. Kilpailuun on varattu paikat v. 2024 Suomen mestarille Toivo Keinäselle, nuorten Suomen mestarille Artturi Pitkäselle ja avoimen Suomen mestaruuden voittaneelle Vilka Sipilälle.
Naisten SM 2025 pyritään pelaamaan puoliavoimena kilpailuna siten, että kilpailuun saavat osallistua kaikki pelaajat, joiden huippuselo valintajaksolla (1.1.2024–4.4.2025) on vähintään 1600. Järjestäjä varaa oikeuden käytettävän turnausmuodon ja peliajankohtien valintaan aikaikkunassa 18.–26.4.2025. Kilpailuformaatti päätetään osallistujamäärän perusteella.
Viimeinen ilmoittautumispäivä yleiseen ja naisten SM-kilpailuun on 4.4.2025.
Yleisessä sarjassa SM-kilpailun 2025 kaksi parasta saa kiintiöpaikan EM-kisajoukkueeseen, ja myös kolmas saa paikan, jos hänen valintahetken valintalukunsa on vähintään 2400. Naisten sarjassa SM-kilpailun 2025 voittaja saa kiintiöpaikan EM-kisajoukkueeseen, ja myös toiseksi tullut saa paikan, jos hänen valintahetken valintalukunsa on vähintään 1900.
Muut EM-joukkuepaikat täytetään valintalistan mukaisessa järjestyksessä.
Valintajakso alkaa 1.1.2024 ja päättyy 30.6.2025. EM-kisajoukkueisiin valittavilla tulee olla pelattuna vähintään 20 täydellä kertoimella vahvuuslukulaskentaan (selo / elo) laskettua peliä aikavälillä 1.7.2024–30.6.2025.
Valintalistat:
Shakkia TV:ssä torstaina 6.2. klo 17.40!
MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa käsitellään torstaina 6.helmikuuta shakkia.
Klo 17.40 alkavassa osuudessa vieraana on Shakkiliiton viestintäpäällikkö Toni Pönniö.
Mikäli et ehdi katsomaan ohjelman suoraa lähetystä, voit katsoa sen myös jälkikäteen täältä.
XXXIII Heart of Finland järjestetään Jyväskylässä 14.-20.7. – klassikkokisan pelipaikka uudistuu!
Jyväs-Shakki järjestää tänäkin vuonna yhden kotimaisen shakkikesän merkkitapahtumista, XXXIII Heart of Finland Openin.
Kilpailu pelataan Jyväskylässä 14.-20.7.2025 totuttuun tapaan 9 kierroksen avoimena vajaakierroskilpailuna. Pelipaikkana on tänä vuonna Jyväskylän kristillinen opisto. Paikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta ja matkan taittaa kätevästi esim. bussilla.
Mikäli kilpailuun osallistuu 140 pelaajaa, tulee kokonaispalkintopotti olemaan vähintään 10 000 euroa ja ykköspalkinto 2500 euroa.
Lisätietoa löydät kilpailukutsusta täältä.
Ilmoittaudu ajoissa ja varmista paikkasi shakin suomalaisessa klassikkotapahtumassa!
Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 4.2.2025 klo 17.30–20.00: Tata Steel Chess 2025
87. kertaa Wijk aan Zeessä järjestettävää Tata Steel -turnausta pidetään vuoden ensimmäisenä superturnauksena. Tänä vuonna turnaus pelataan 17. tammikuuta – 2. helmikuuta. Perinteiseen tapaan turnaus koostuu kahdesta 14 pelaajan ryhmästä. Masters-ryhmässä on mukana muun muassa puolustava mestari Wei Yi sekä tuore maailmanmestari Gukesh Dommaraju. Challengers-ryhmässä mielenkiintoa on herättänyt muun muassa 11-vuotias argentiinalainen shakkilupaus, maailman nuorimpana kansainvälisen mestarin tittelin kesäkuussa 2024 (10-vuotiaana) saavuttanut Faustino Oro. Challengers-ryhmässä pelaa myös peräti neljä naispelaajaa, mikä on ilahduttava poikkeus huipputurnauksissa.
Tasokkaita pelejä on luvassa, sillä mukana on viisi pelaajaa elolistan top-kympistä.
Tervetuloa seuraamaan Jan Ristojan valitsemia pelejä tästä huipputurnauksesta.
Jan Ristoja
Shakin päivä su 26.1.2025 klo 15 Shakkiareenalla
Tervetuloa Shakkihistoriallisen seuran perinteiseen shakin päivän tilaisuuteen Shakkiareenalle. Aiheeksi olemme valinneet Ukrainalaisen shakin tähtien katsauksen ja sen hienona edustajana Efim Gellerin erityistarkastelun kohteeksi hänen täyttäessään nyt 100 vuotta. Ohjelma on pääpiirteissään seuraava:
- Avaus ja alustus
- Ukrainalaiset shakkitähdet Panu Laine
- Efim Geller 100 vuotta -esittely Panu Laine
- Efim Gellerin loistopelejä Joose Norri
- Tilaisuuden päättäminen
Tilaisuus alkaa klo 15 ja jatkuu klo 19 asti.
Shakkihistoriallinen seura toivoo vapaaehtoista 5 euron ovimaksua toiminnan tukemiseen.
Tervetuloa!
